Съвети при избор на интериорна врата

Ако правите ремонт, строите или просто искате да промените дизайнът на дадена стая изборът на подходяща интериорна врата е важен. Модел, материали, звукоизолираност са само едни от критериите, по които можете да изберете новата добавка към дома ви.

В последните години се търсят предимно модерните стилове на вратите – вижте кои са те.

Моделът на вратата

Моделът на вратата може да е от голямо значение за стаята, в която ще бъде поставена. Можете да заложите на нещо съвсем различно от досегашния стил и да получите нов, интересен, дори и забавен интериор (един добър съвет е да не прибягвате до големи крайности понеже е възможно да се получи и обратния ефект). Друго важно нещо е да следите за самите размери – тези, с които разполага стаята и тези на вратата, за да не се получат бъдещи проблеми. Например някоя голяма, масивна и тежка врата може да създаде илюзията, че помещението е значително по – малко, отколкото всъщност е! Така че трябва да сте много внимателни при избора си.

Посока на отваряне на вратата

Когато избирате или създавате мечтания модел врата трябва да се съобразите и с това как точно да се отваря тя. Дали ще ви е по – лесно ако дръжките са от лявата или от дясната страна. Това разбира се трябва да се реши от вас самите според желанията, а и според практическите нужди. Ще ви дадем един съвет ако сте все още начинаещи – препоръчваме вратата да не се отваря към коридор или друго подобно помещение. Крайното решение обаче оставяме на вас.

Рамката на вратата

Друго важно нещо, за което трябва да гледате е рамката на вратата, защото неподходящо избраната може напълно да съсипе не само една хубава врата, но и да развали дизайна на цялата стая. (Казваме това, понеже има магазини, които продават вратите заедно със самите рамки, но има и такива, които продават единствено и само вратата). При поставянето също трябва да се внимава много, за да не се съсипят материалите. Препоръчваме ви ако не се чувствате достатъчно компетентни да се обърнете към специалист, който ще може да постави нещата така, че всички да са доволни.

Звукоизолация

Интериорните врати се подлагат на едно определено изследване и получават т.нар. STC – клас на звуково предаване, което се занимава с това да установи какво количество звук се губи във вратата или доколко тя е шумоизолираща. Обикновено слабо звукоизолирани те врати са с индекс 25 STC, което ще рече, че през тях свободно бихте чували човешки говор. Средното измерване отговаря на 40, а всичко над 60 – за напълно звукоизолираща врата.

Типът на вратата

Накрая това, което трябва да направите е да изберете какъв тип врата искате, от какъв материал да бъде изготвена и как точно да изглежда. Преди да вземете и това решение е хубаво да си отговорите на някои лесни въпроси като например: „Колко стаи има домът, за който търсите врати?“ и „От какво всъщност се нуждая?“. В днешно време изборът е огромен. Ако сте любители на нестандартните неща ще ви дадем съвет да се насочите към т.нар. приплъзващи се врати. Нещо интересно, което поне в България не е толкова разпространено заедно с т.нар. „Джобни врати“, които при отваряне се прибират в самата стена. Американските врати, които много от вас сте виждали по филмите, при които вратата е разделена на две части, които се отварят отделно (само горна или само долна част) също ще оберат погледите на гостите, които ще поканите в дома си. Ако все пак вие сте любители на класиката – няма нищо по – хубаво от една красива дървена врата с изящни и семпли елементи, която да стои като украса в дома ви.

В днешно време изборът е труден заради огромното разнообразие, което се предлага по магазините, а и не само. Но с правилния план и ясна представа какво точно желаете избирането на интериорна врата може да се окаже дори лесно и забавно.