Интериорните врати Борман според вида на касите

Вратите при Борман в София се делят на два вида – фалцови и безфалцови, в зависимост от положението на крилото спрямо касата. Теоретичната разлика не е много важна за клиентите. Те се интересуват по-скоро от практическата разлика, която определя свойствата и визията. Във фирма Борман работят специалисти, които винаги са готови да предоставят необходимата информация.

Не са за пренебрегване и ламинираните врати на Борман – изключително добро качество на изпълнението – тук има повече информация за тях.

Фалцовите врати са класически тип, при който крилото ляга върху касата в затворено положение. При тях посоката на отваряне е производствена и може да бъде лява или дясна. Те не може да се променя. Страничните ръбове на крилото не са гладки, горният също. Те имат формата на ъгъл, за да могат да обхващат касата, когато вратата е затворена. Някои модели са с гумени ленти по ъглите, за допълнително уплътняване. С тях крилото приляга по-плътно към касата и не се получава шум, когато се докосват двете повърхности. Между крилото и пода остава разстояние, защото долния ръб е гладък. Така се осигурява нормално отваряне. Възможно е отдолу да се постави четковиден уплътнител. Фалцовите врати са с много добри топлоизолационни качества, заради формата на крилото си. Това ги превръща в добър вариант за малки офиси и жилищни сгради.

Безфалцовите (тапетни) врати са с това име, защото при затворени положение крилото влиза вътре в касата. То се намира на едно ниво с нея, като образува равна повърхност. Тези врати са по-модерни и съвременни, но не притежават толкова добри изолиращи качества, каквито имат фалцовите. При тях посоката на отваряне не е фиксирана и пантите се поставят в посока, избрана от клиента. Ръбовете на крилото са гладки, а при затваряне то се побира в касата. Разстоянието между повърхностите е малко. Тази фуга е задължителна, за да може вратата да се отваря нормално. Не могат да се поставят уплътнения и именно това е причината за по-ниските изолационни свойства на този тип врати. Те се използват най-вече в обществени помещения и зали, където се държи на естетиката.

В асортимента на Борман България са включени само фалцови врати, но ако клиентите направят поръчка на друг вид, няма проблем тя да бъде изпълнена. Вратите са окомплектовани фабрично с брави и панти, а дръжките могат да бъдат изработени по каталог. Заплаща се допълнително за доставка и монтаж.