Избор на подходящи прозорци за вашия дом

Ако прозорците ви вече са дали всичко от себе си за този дом, време е да ги смените с енергийно ефективни или двоен стъклопакет. Стъклопакетите могат значително да намалят сметките ви за отопление и охлаждане и същевременно добавят стойност на жилището ви.

Въпреки това, избора на правилните прозорци за вашия дом може да се окаже изключително труден заради наличието на много стилове, материали и функции.

Шумоизолацията при вратите е също толкова важна, както при прозорците – вижте връзката между качествената вътрешна врата и добрата шумоизолация.

Слагане на нови прозорци или подмяна на старите

Едно от първите решения, собствениците трябва да направят, е между „нови“ и „замяна“ на прозорците. Ето разликата:

Нов прозорец

Новите прозорци обикновено се монтират, когато собственика иска да промени размера или формата на отвора на прозореца и да сложи един напълно нов прозорец на негово място. Това обикновено изисква намесата си на специалист, за да се извърши инсталацията и всички дърводелски дейности около монтажа.

Принципно новите прозорци обикновено не струват повече от подменените, допълнителният труд води до увеличаване на общата цена. Голямото предимство на нови прозорци е, че имате възможност да промените изцяло външния вид и усещане на вашия дом отвътре и отвън.

Подмяна на прозорци

Монтирането на прозорци за подмяна включва отстраняването на старите прозорци, без да пречи това  на отвора и рамката, и замяната им с нови прозорци, които са направени така, че да се поберат на мястото на вече съществуващите. Стъклата за подмяна струват приблизително толкова, колкото и нови прозорци, но по-малко положения труд за монтажа прави общата цена по-ниска.

Подменящите се прозорци са чудесен избор, когато съществуващата рамка все още е в добро състояние или добре пасва на декора на дома. Очевидно е, че се налага понякога да се спести от разходите за труд, когато бюджетът е от съществено значение. В зависимост от производителя, подмяната прозорците може да стане с налични на склад или лесно могат да бъдат поръчани с универсални размери, които могат да се поберат на всеки отвор.

След като сте решили да сложите нови или да смените старите прозорци, следващото решение е да решите в какъв стил или вид да е прозореца, който ще сложите. Четирите основните и най-популярни вида са:

  • Единично или двойно
  • Стъклопакет
  • Тентов прозорец
  • Плъзгащ се прозорец

Не рискувайте сами да се заемете с монтажа на прозорците, независимо дали поставяне на нови или подмяна на старите, ако не сте наясно как става. Тази дейност си има тънкости , които биха повлияли на правилното функциониране на прозореца. Вие целите да направите жилището си по-уютно, а всъщност има вероятност да плащате по-голяма сметка за електроенергия.